Cyster og fibroids

Blandt de mange medicinske udtryk betyder udtrykket "tumor" oftest misforståelser og gratis, unødvendig frygt. Et typisk eksempel: Gynækologen opdager cyster på kvindens æggestokke under undersøgelsen. Han noterer sig på journalen eller på hospitalets optagelse diagnosen "Adnextumor" og betyder således kun, at der er dannet noget Geschwulstiges ved "Adnexen" (= bihulebøjlen), således på æggestokke eller æggeleder.

Cyster og fibroider er normalt harmløse

I ordet "tumor" tænker de fleste på "kræft". Men æggestokkene er næsten altid godartede strukturer, der ikke har noget at gøre med kræft. Det samme gælder for fibroider. Selv med disse tumorer i livmodermuskulaturen er risikoen for en ondartet forandring ekstremt lav.

Både strukturer, cyster og fibroider er udbredt og bliver i stigende grad opdaget af gynækologer under rutinemæssige ultralydundersøgelser. I mange tilfælde kan lægen stoppe diagnosen og kun anbefale til patienten: Vent. Dette gælder især for cysterne. Disse væskefyldte hulrum kan forekomme i en hvilken som helst alder, enkeltvis eller i stort antal på en eller begge æggestokke. De vokser ikke fra proliferationer af celler, men fra ophobning af vævsvæske.

Den mest almindelige årsag til ovariecystedannelse er en follikel, der ikke har blæst normalt under ægløsning. Små cyster forårsager normalt ikke ubehag, men nogle gange er der ensidigt, trækker bækkenpine eller en ubehagelig følelse af tryk. Selv uregelmæssig eller kraftig blødning forekommer. Store, stalkede cyster kan rotere rundt om deres stilke og pludselig forårsage alvorlig smerte.

Hvilke gynækologer kan i dag gøre med det

I mange tilfælde er det værd at observere væksten af ​​cysten først, fordi den ofte recedes alene. Hvis du tager p-piller eller andre hormonpræparater, kan du også stoppe væksten. Cyster, der sandsynligvis vil være godartede og ikke forårsage ubehag, bør også overvåges regelmæssigt ved hjælp af ultralyd og palpation. Hvis de vokser meget hurtigt, ikke reagere på medicin, forårsage mere ubehag for kvinden eller mistænksomt for ultralydundersøgelsen, vil gynækologen rådgive deres fjernelse.

Fibroider er også ofte ufarlige og nogle gange årsagen til operationen. Disse godartede tumorer udvikler sig i livmoderens glatte muskler og kan findes efter en alder af 35 i næsten hver tredje kvinde. Hvis de ikke forårsager nogen klager, er regelmæssig gynækologisk overvågning tilstrækkelig. I overgangsalderen skyldes de normalt den faldende hormonproduktion helt tilbage. I afhængighed af omfang kan fibroider imidlertid føre til alvorlig og langvarig menstruationsblødning og en følelse af tryk i underlivet. Nogle gange presser de også på blæren eller tarmene, der forårsager ubehag. Selv lændesmerter er ofte resultatet af fibroider.

Hvornår skal man vente, hvornår man skal arbejde?

Gynækologen kan forsøge at krympe myoma med nye hormonelle modstykker af østrogen (såkaldte GnRH-agonister). På denne måde spares mange kvinder i dag kirurgi. I andre tilfælde er det tilstrækkeligt at fjerne kun enkelte fibroider, således at livmoderen bliver bevaret. Men hvis fibroiderne er meget talrige, på trods af gentagen genoptræning og forårsage ubehag, anbefaler gynækologen fjernelse af livmoderen (hysterektomi).

De procedurer, der anvendes til undersøgelse og behandling af cyster og fibroider, har ændret sig betydeligt i de senere år, understreger den faglige sammenslutning af gynækologer. I mange tilfælde kan kirurgi udføres i dag uden kropsskæring. Ved hjælp af den såkaldte "nøglehulkirurgi" kan mange cyster og også nogle fibroider fjernes uden at åbne maven som en del af laparoskopi (laparoskopi eller pelviskopi).

Fordelene ved endoskopisk kirurgi er ikke begrænset til den gavnlige kosmetiske effekt. Denne metode er oprindeligt udviklet af gynækologer og er mindre stressende og forårsager mindre smerte. Patienterne bliver hurtigere efter proceduren og kan forlade klinikken hurtigt. Den frygt og det psykiske stress, der er forårsaget af operationen, er også lavere. Da patienten kommer hurtigere fra proceduren, bidrager endoskopisk kirurgi også til omkostningsreduktionen i sundhedsvæsenet, konkluderer den i meddelelsen fra gynækologforeningen.

Del med venner

Forlad din kommentar