Hur mycket kroppsfett är normalt?

Kroppsfettprocenten anger vilken procentandel av kroppen består av fett. Om andelen är för hög kan detta öka risken för hjärt-kärlsjukdomar som åderförkalkning. I ett sådant fall bör kroppsfettet minskas - bäst av en kaloriereducerad diet och tillräckligt med motion. Vi berättar hur du mäter ditt kroppsfett och ger dig värdefulla tips om att sänka kroppsfett. I vårt kroppsfettbord kan du också se vilka värden som ligger i det normala intervallet och vilka värden är för höga.

Kroppsfettprocent och BMI

BMI (kroppsmassindex) sätter vår kroppsvikt och kroppsstorlek i förhållande till varandra. Det ger en grov guide till huruvida vi är normala, underviktiga eller överviktiga. Vi får emellertid inte någon information om kroppsmassans sammansättning genom BMI.

Denna information ger oss kroppsfettprocenten. Det indikerar vilken andel kroppsvikt är fet. Siffran säger inte nödvändigtvis något om kroppsfettprocenten: även mager människor kan ha för mycket kroppsfett. Eftersom fettavlagringar inte alltid är synliga från utsidan - ibland lagras fett i inre kroppshåligheter.

Strukturellt fett och lagringsfett

Kroppsfettprocenten själv ger inte information om förhållandet mellan olika typer av fett i kroppen. Här finns dock väsentliga skillnader. Strukturfett är till exempel viktigt för oss, eftersom det skyddar organ och leder från alltför stort tryck.

Å andra sidan kan lagringsfett vara skadligt för vår hälsa - åtminstone om vi har för mycket av det. Det ackumuleras i subkutan vävnad - speciellt på buken, låren och skinkorna. I tider av hunger är dessa fettreserver de första tappade av kroppen. Genom dem kan människor överleva upp till 40 dagar utan mat.

I allmänhet bör kroppsfett inte vara för högt eller för lågt. För mycket fett är skadligt för din hälsa, men inte tillräckligt. Eftersom kroppsfettinnehållet är så lågt att de strukturella fettreserverna måste attackeras, kan kroppen inte längre fungera problemfri. Detta är fallet för män med kroppsfettnivåer under sex och kvinnor under tolv procent.

Risk för kardiovaskulärsystemet

Om kroppsfettprocenten är för hög kan den påverka vår hälsa negativt. För mycket kroppsfett är vanligtvis förknippat med en ökning av blodlipider och blodtryck. Detta ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar som åderförkalkning och stroke eller hjärtinfarkt. Utvecklingen av diabetes mellitus kan också gynnas av en ökad kroppsfettprocent.

Kroppsfett är dock inte lika med kroppsfett: Eftersom små kuddar på låren och skinkorna ökar risken för hjärt-kärlsjukdom bara något, är för mycket fett i magen farlig. Eftersom många kärlsjukdomar produceras här, vilket väsentligt ökar risken för hjärt-kärlsjukdom.

Minska överskott av kroppsfett

För att minska kroppsfett på lång sikt är blixtnedslag på fel sätt. Endast genom en grundlig förändring av vanor kan ett positivt resultat uppnås. Förutom en hälsosam diet med låg fetthalt är mycket träning viktig.

Om inte bara din kroppsfettprocent är förhöjd, men du är också överviktig bör du ändra din kost så att du konsumerar färre kalorier än du konsumerar. Detta görs bäst med hälsosamma livsmedel som grönsaker, frukter och helkorn. Å andra sidan bör du undvika söta och feta livsmedel så mycket som möjligt.

En förändring av kosten är emellertid inte tillräcklig för att minska kroppsfett. Det är viktigt att du också gör sport. Väl lämpade är uthållighet sport som jogging, promenader, simning eller cykling. Helst träna minst tre till fyra gånger i veckan i minst 30 minuter.

Den som är smal och fortfarande har ökad kroppsfettprocent bör också göra mer sport. Här, förutom uthållighetssporter, rekommenderas en regelbunden styrketräning, genom vilken specifika muskler kan byggas.

Dela med vänner

Lämna din kommentar