Hvad er EHEC?

EHEC (forkortelse af enterohaemorrhagic Escherichia coli) er en bakterie, der forårsager dødelige tarminfektioner. Infektion med EHEC-patogenet, der ofte fejlagtigt omtales som en virus (EHEC-virus), er normalt forbundet med blodig diarré (enterohaemorrhagic colitis). Kvinder, spædbørn og ældre er specielt ofte smittet med EHEC-bakterien.

Symptomer på EHEC infektion

EHEC-patogenet er stærkt smitsomt og betragtes derfor af WHO for at være en af ​​de farligste bakterier. Men hvordan udvikler en EHEC infektion? Kun få mikrober er nok til at angribe en organisme og forårsage varig skade. Det producerer en gift, der ødelægger tarm og nerveceller og beskadiger blodkarrene. Symptomer på EHEC infektion er:

  • Vandig, blodig diarré
  • kvalme
  • bellyache
  • opkast

Hvis disse EHEC symptomer ikke behandles, vil det føre til anæmi eller nyresvigt i den fortsatte infektion, som kan være dødelig. Ifølge Robert Koch Institutet registreres der mellem 900 og 1.200 sygdomme hvert år i Tyskland, men disse er generelt milde.

EHEC: inkubationsperiode og terapi

Den gennemsnitlige inkubationsperiode for en EHEC-infektion er mellem to og ti dage, i gennemsnit vises de første EHEC-symptomer normalt efter tre til fire dage. I EHEC-diagnostik screenes patientens væskeafføring i laboratoriet. Målet er at isolere patogenet med en toksindetektion. Hvis diagnosen resulterer i en EHEC infektion, kan en terapi med antibiotika følge. Denne terapi er imidlertid kontroversiel, da stofferne kan forværre det kliniske billede.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at afbalancere salttab og væsketab som følge af diarré i EHEC-terapi. I alvorlige tilfælde kræver dette hospitalsindlæggelse, hvor patienter skal gennemgå dialyse til blodvask. Også blodtransfusioner og plasmaudveksling anvendes lejlighedsvis i EHEC-infektioner. I princippet kan EHEC-bakterien imidlertid ikke behandles ordentligt, hvorfor infektion bedst forhindres ved hygiejne og forsigtighed.

HUS og EHEC

Den stærkt fermenterede bakteriestamme O104: H4 forårsagede en ekstremt hurtig spredning af EHEC-infektioner. Mens i Tyskland rapporteres om 1.000 EHEC infektioner pr. År, mellem 1. maj og 15. juni 2011, var der allerede 3.244 sygdomme og 36 dødsfald. Uforholdsmæssigt mange patienter udviklede det hæmolytiske uremiske syndrom (HUS), som forekommer i en særlig alvorlig grad af EHEC-infektion.

HUS kan føre til nyresvigt og anæmi, som kan være livstruende. Hvor præcis det kom til disse alvorlige EHEC-infektioner, herunder HUS, er stadig ikke klart. Eksperter har dog mistanke om, at patogenet blev overført ved at spise råspirer.

EHEC-bakterier forhindrer

Naturligvis findes EHEC-bakterier i tarmene hos husdyr, såsom kvæg, får og geder, og lejlighedsvis i vilde dyr. Derfor overføres EHEC-bakterien ofte, når de spiser råkød, frisk mælk eller rå mad. Vær derfor forsigtig ved tilberedning af mad: skærebrætter, knive og andet tilbehør, når du koger med kød, altid grundigt med varmt vand, køb H-mælk i stedet for frisk mælk og vask råt grøntsager godt, især hvis det befrugtes med flydende gødning. Forebyggende bør al frisk mad opvarmes i mindst ti minutter ved 70 grader for at dræbe EHEC-patogenet.

I grund og grund gælder de sædvanlige hygiejneforanstaltninger: Før du lægger mad, skal du, inden du spiser, og efter at have været på toilettet, vaske dine hænder grundigt med sæbe, rengør køkkenet og badet regelmæssigt og hold så vidt som muligt, når du kontakter dyr til EHEC-bakterier ude af vejen gå.

Del med venner

Forlad din kommentar