Simptomele narcolepsiei

Simptomele de narcolepsie sunt de obicei diferențiate în funcție de patru simptome principale diferite. Aceste patru simptome centrale de narcolepsie sunt, de asemenea, numite ca un complex de simptome sau un tetrad narcololeic. Aceste patru simptome de boală de somn sunt somn, cataplexie, tipare de somn anormale și paralizie de somn.

Simptomul narcolepsiei # 1: Somnul compulsiv

Boala de somn (în limba vernaculară, denumită și constrângere la somn) se exprimă inițial numai printr-o somnolență existentă pe tot parcursul zilei. În plus, atacurile de somn imperative pot veni.

Creșterea oboselii și slăbiciunile de concentrare apar în cazul în care pacientul cu narcolepsie se forțează să rămână treaz. Atacurile de somn sau oboseala irezistibila apar, de obicei, in situatii in care chiar si oamenii sanatosi devin somnosi, cum ar fi pasagerii, in lumina slaba (chiar si la evenimente publice, cum ar fi in cinema sau teatru), citind si vizionand emisiuni TV, la prelegeri sau la munca monotona .

În plus, narcolepticii adorm adesea adesea adormit atunci când alte persoane sunt foarte treaz, de exemplu, în timp ce vorbesc, de exemplu prin emoție.

Simptomul narcolepsiei # 2: Cataplexia

În plus față de somnolența în timpul zilei, unii dintre pacienții cu narcolepsie prezintă o pierdere bruscă și scurtă a controlului mușchilor, cunoscută sub numele de cataplexie, mai mult sau mai puțin frecventă.

În cataplexiile ușoare, numai mușchii faciale se pot relaxa, crizele severe determină colapsul întregului corp, ceea ce are de obicei un efect dramatic asupra celor din afară. De exemplu, cataplexurile pot fi declanșate de emoții puternice, cum ar fi râsul (în acest context, așa-numitul accident vascular cerebral de râs), teama, furia sau surpriza. De exemplu, genunchii se pot înmuia când cineva spune o glumă bună.

Pacientul cu narcolepsie este pe deplin conștient în timpul unei cataplexii, dar nu poate deschide pleoapele. Simțurile sale sunt complet normale, iar suferinzii, spre deosebire de epileptici, au încă control asupra funcțiilor lor excretoare. O cataplexie poate dura până la o jumătate de oră și poate fi prelungită de legătura cu stările emoționale, de exemplu dacă persoana este supărată că nu poate opri cataplexia.

De asemenea, amintirile emoțiilor pot declanșa cataplexii. Cataplexia este considerată un simptom sigur al narcolepsiei, care facilitează foarte mult diagnosticul și elimină alte tulburări de somn.

Narcolepsia Simptomul # 3: Model de somn anormal

Modelul de somn anormal se poate alterna în aproximativ un ciclu de patru ore de somn și veghe. Acest ritm continuă chiar și noaptea, motiv pentru care persoanele cu narcolepsie suferă de perioade uneori prelungite de noapte. Deși oamenii sănătoși se trezesc noaptea, în general adorm din nou. Dacă fazele nocturne ale unei narcolepsii sunt scurte, somnul este încă extrem de superficial.

Orice influență externă, cum ar fi lumina, zgomotul sau mișcarea (cum ar fi atunci când partenerul se întoarce în același pat) face ca pacientul cu narcolepsie să se trezească. În plus, fazele de vis sunt perturbate; Cei afectați își amintesc mai ușor visele prin somnul lor ușor și sunt din ce în ce mai predispuși la coșmaruri (uneori au continuat în faza următoare a somnului). Somnul uscat în timpul narcolepsiei nu este restaurat și crește nevoia de somn și lipsa de concentrare în timpul zilei.

Narcolepsia Simptomul # 4: Paralizia somnului

Somnul paraliziei, cum ar fi catalepsia, este o condiție în care persoana își pierde controlul asupra mușchilor. Paralizia somnului apare în fazele de tranziție când adormiți sau trezind, unii descriu paralizia somnului drept o stare între trezire și vise. Spre deosebire de cataplexie, paralizia somnului nu este legată de emoții. O altă diferență este că cei din afară pot elibera impotența prin atingerea rigidității.

Spre deosebire de simptomele de narcolepsie descrise mai sus, paralizia somnului nu este percepută de toți pacienții ca fiind uniformă negativă. Unii narcoleptici descriu starea ca plăcută sau pot avea grijă de probleme mai bine rezolvate. Paralizia somnului devine deosebit de incomodă atunci când apare într-o poziție neplăcută. Cu toate acestea, poate fi extrem de stresant dacă halucinațiile legate de somn apar în același timp.

Acestea sunt adesea percepute ca simptomele cele mai tulburatoare psihice de narcolepsie, deoarece persoana are simptome care sunt complet reale pentru el. Chiar și după ce sa sculat, narcoleptica poate să rămână convinsă că un spărgător stă lângă patul ei sau o violează.

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul