Incontinența scaunului - ce trebuie să faceți?

Cauzele incontinenței fecale sunt multe: o dietă greșită, constipație, slăbiciune musculară la vârstă înaintată sau boli cronice pot fi declanșatorul unei incontinențe fecale. Din punct de vedere terapeutic, de exemplu, o schimbare în dietă și consolidarea podelei pelvine poate ajuta împotriva incontinenței fecale. Următorul articol vă va arăta cum să identificați incontinența fecală, care sunt cauzele și ce ușurare este atunci când sunteți incontinentul scaunului.

Ce este incontinența fecală?

Incontinența fecală descrie incapacitatea de a reține scaunul și gazele digestive în rect până la stabilirea scaunului la întâmplare. Până la trei procente din populația germană sunt afectate.

Când vorbești despre incontinență fecală?

În general, se vorbește de incontinență fecală atunci când gazele intestinale sau conținutul intestinal scapă involuntar din rect în mod regulat și nu pot fi reținute până la folosirea toaletei.

Incontinența fecală trebuie distinsă de Einkoten (Enkopresis). Einkoten descrie - uneori chiar arbitrar - întreruperea defecării consistenței normale în locuri care nu sunt destinate în mediul socio-cultural al persoanei în cauză.

Acesta este modul în care trece diagnosticul

Pentru a diagnostica incontinența fecală, este necesară o vizită la medic. Pentru diagnosticul incontinenței fecale, cele mai importante simptome pentru medic sunt simptomele pe care pacientul le descrie într-un interviu medical.

De asemenea, este util în diagnosticare un examen fizic cu examinare rectală-digitală, în care se măsoară tensiunea musculaturii sfincterului. Tensiunea musculară a mușchiului sfincterului poate fi măsurată suplimentar cu ajutorul aparatelor de măsurare a aparatului, de exemplu sub formă de teste de continuitate. O persoană sănătoasă poate deține în mod normal aproximativ 800 ml de lichid.

În funcție de caz, studiile imagistice, cum ar fi RMN-ul rectului, pot fi, de asemenea, de ajutor.

Cum functioneaza defecatia in mod normal?

Dacă un scaun intră în rect, acesta activează receptorii stretch. Ca rezultat, sfincterul interior se relaxează automat. Între timp, tensiunea musculară a sfincterului exterior crește, pe care o putem controla la întâmplare. Senzația de urgie determină urgența scaunului. Scaunul este dezumflat numai când sfincterul exterior și podeaua pelviană se relaxează.

Simptomele și clasificarea incontinenței fecale

Incontinența fecală este clasificată medical în trei grade de severitate pe baza severității simptomelor:

 • Gradul 1: Evacuarea necontrolată a gazelor intestinale
 • Gradul 2: Plecarea necontrolată dintr-un scaun lichid
 • Gradul 3: Plecarea necontrolată de la scaunul ferm

Există, de asemenea, două forme speciale de incontinență fecală:

 • Ștergerea scaunului descrie plecarea celor mai mici cantități de scaun.
 • Sindromul de urgență, incontinența de urgență, este definit ca necesitatea de a merge imediat la toaletă imediat ce este urgentă urinarea, deoarece scaunul nu mai poate fi ținut înapoi de cei afectați după intrarea în rect.

Cauze tipice ale incontinenței fecale

Există multe cauze diferite de incontinență fecală:

 • La vârsta înaintată, o cauză comună a incontinenței fecale este constipația cronică combinată cu o capacitate diminuată de a controla podeaua pelviană și sfincterul la nevoie. Frecvent, în aceste cazuri de slăbiciune a podelei pelvine, incontinența urinară apare simultan.
 • Nașterea naturală sau intervenția chirurgicală pot provoca leziuni ale sfincterului muscular, care pot cauza incontinență fecală.
 • Ulcerele din rect, cum ar fi cancerul de colon, pot afecta mușchii și nervii din rect și pot astfel să favorizeze incontinența fecală.
 • Boala inflamatorie intestinală cronică, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, poate cauza incontinență fecală. Aceasta se poate datora controlului voluntar limitat al sfincterului cauzat de inflamația cronică a rectului. Crește riscul de incontinență datorită tendinței de diaree severă și fistule inflamatorii între intestin și piele.
 • În tulburările neurologice ale nervilor, cum ar fi paraplegia sau post-accident vascular cerebral, poate fi restricționată contracția voluntară a mușchilor pelvisului, ceea ce poate duce la incontinență fecală.
 • După consumul de alcool, tensiunea musculară generală din corp și, astfel, cea a sfincterului și a bazei pelvine scade. Prin urmare, scaunul poate fi reținut mai rău în stare alcoolică.
 • La copii, malformațiile musculare sau ale sistemului nervos pot fi prezente la naștere, care pot fi adesea asociate simptomatic cu incontinența fecală. Acestea includ, de exemplu, malformații ale intestinului (atrezie), boli musculare și forme de spina bifida (meningomyeloceles).

Ce să faci cu incontinența fecală

Subiectul "incontinenței", în general, este tulburător și rușinos pentru cei afectați și rudele. Este cu atât mai important să obții ajutor profesional. Acest lucru se aplică, de asemenea, în cazul incontinenței fecale.

Măsurile generale, cum ar fi reglementarea scaunului, în colaborare cu medicul de familie și fizioterapeut, prin exerciții musculare și nutriție specifică, pot fi primul pas în tratament. În plus, măsurile de îngrijire medicală și ajutoarele medicale, cum ar fi tălpile și scutecele, reprezintă un suport important în viața de zi cu zi, cu incontinență fecală.

Remediu pentru incontinența fecală

Există multe produse medicale pentru adulți care ajută la conducerea unei vieți obișnuite, în general, în ciuda incontinenței fecale. Acestea includ, de exemplu, tălpi interioare, tampoane anale și scutece pentru adulți, care pot fi cumpărate, de exemplu, în farmacii.

Care terapie ajută?

Exercițiile de podea pelviană și exercițiile de podea pelviene ajută la întărirea sfincterului exterior cu exerciții vizate. Aceste exerciții promovează tensiunea voluntară a mușchilor pelvisului. La fel de util ca exercițiile de podea pelviană poate fi formarea biofeedback ca o altă opțiune pentru tratament.

Dacă apare incontinența fecală, în special la nivelul scaunelor subțiri, medicamentele precum loperamida pot ajuta la încetinirea mișcării intestinului. În constipație, pe de altă parte, incontinența fecală poate fi tratată cu medicamente care ajută circulația intestinului (laxative).

Tratamentul prin proceduri chirurgicale

Ca o ultimă soluție de terapie, există și proceduri chirurgicale. De exemplu, lacrimile musculare ale mușchilor sfincterului interior și exterior pot fi suturate pentru a restabili funcția musculară.

Dacă nu este musculatura, ci sistemul nervos al rectului care cauzează incontinența fecală, poate fi implantat, de exemplu, un stimulator cardiac. Aceasta stimulează nervii sfincterului și activează mușchiul în acest fel.

Dieta: ce să mănânci în timpul incontinenței fecale?

În general, în cazul incontinenței fecale, trebuie evitate alimentele înfundate. Sfatul alimentar poate fi, de asemenea, util în cazul incontinenței fecale pentru a oferi sfaturi individuale. De exemplu, constipația sau tendința la diaree pot fi prevenite în mod specific.

Persoanele care sunt predispuse la diaree sau îndemn incontinență, de exemplu, ar trebui să renunțe mai degrabă la fibre dietetice sau cel puțin să le consume cu suficient lichid. În contrast, se recomandă, în caz de constipație, să se mănânce fibre vizate pentru a stimula astfel mișcările intestinale.

Care doctor tratează o incontinență fecală?

În general, este recomandat să mergeți mai întâi la GP care tratează cu simptome de incontinență fecală. Pot fi făcute deja primele investigații și recomandări privind terapia. Acestea includ, de exemplu, o schimbare în dietă, medicamente pentru reglarea scaunului sau trimiterea la un fizioterapeut.

Dacă aceste măsuri nu oferă o ușurare suficientă pentru tratament, incontinența fecală este tratată de obicei de un proctolog.

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul