PTCA: argumente pro și contra

Avantajele și dezavantajele metodei PTCA

Rata primară de succes a PTCA este foarte ridicată la peste 90%. Pacientul nu are nicio puncție, cu excepția locului de puncție, care trebuie să se vindece și este aproape imediat fără simptome și mai eficient. Acest lucru poate fi demonstrat în ziua următoare examinării în exercițiul ECG.

Dezavantajul procedurii comparativ simple este rata ridicată de recidivă: în aproximativ o treime din pacienți, dilatarea, în ciuda sprijinului medical, a durat doar câteva luni și PTCA a trebuit să fie repetată.

Lacrimile din peretele vaselor

Pentru a testa rezultatul pe termen lung al PTCA, o examinare cu cateter inima va fi efectuată din nou după aproximativ o jumătate de an. O posibilă complicație a procedurii este ruperea peretelui interior al vasului ca rezultat al dilatării. Lăcrimile mai mici sunt adesea inevitabile și nesemnificative, în timp ce cele mai mari pot afecta sângele. Medicul încearcă să le lipsească cu ajutorul unei noi dilatații sau cu un stent. Dacă aceasta nu reușește, este indicată o operație de bypass.

Pericolul unui cheag de sânge

De asemenea, poate duce la formarea unui cheag de sânge și detașarea depunerilor, care apoi se deplasează cu sângele, închide complet vasul într-un punct îngust și astfel poate duce la un atac de cord. Acest lucru poate fi, de asemenea, împiedicat de o nouă lărgire și un stent, medicamentele pot dizolva cheagul.

În cazul eșecului, intervenția imediată de by-pass de urgență este esențială, dar mai puțin de 2 din fiecare 1000 de pacienți sunt afectați. În plus, materialul răpit poate provoca, de asemenea, închiderea vaselor pulmonare (embolie pulmonară) sau a vaselor cerebrale (accident vascular cerebral).

Reacții alergice

Alte complicații rare, dar potențial periculoase pentru viață, sunt aritmii cardiace, reacții alergice sau disfuncții tiroidiene datorate agentului de contrast, ca în cazul cateterismului cardiac.

Risc ridicat de rănire

Infecția cutanată, a țesuturilor moi sau a nervilor la locul puncției, sângerarea, inflamația, tulburările circulatorii și leziunile navei perforate sunt puțin mai frecvente.

Un curs fatal are loc cu o frecvență medie de aproximativ 0, 05% din cazuri - riscul depinde, de asemenea, de condițiile preexistente și de vârstă.

PTCA cu stent sau bypass op?

Într-un studiu efectuat la 3.000 de pacienți din Europa și din SUA (Studiu de sinteză, 2008), dilatarea cu îngrijirea stentului a fost comparată cu chirurgia by-pass. Rezultat: PTCA este mai blândă, cei afectați par să sufere mai puține accidente vasculare cerebrale după aceea. Acesta trebuie, de obicei, să fie repetat în comparație cu intervenția chirurgicală by-pass din cauza ratei ridicate de recădere. Interesant, niciuna dintre metodele nu a fost superioară în ceea ce privește mortalitatea și rata atacului de cord.

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul