Moxa terapia trezește energia

Terapia cu moxa (de asemenea: moxibustion) este un fel de acupunctură și modul în care este nativ pentru medicina tradițională chineză. Spre deosebire de acupunctură, această terapie alternativă de medicamente este încă puțin înțeleasă în țările occidentale. Moxibusiunea, care este mai puțin frecventă astăzi, este compusă din numele plantei japoneze Mogusa (moxa latinizată) și cuvântul rădăcină latină buro (= arsură).

Moxibustion pentru tratament

În terapia cu Moxa, cantități mici de plante medicinale sunt arse prin punctele de acupunctură. În cea mai mare parte este vorba de plante medicinale și de plante de mirodenii. Se usucă și apoi se prelucrează în diferite forme de moxă, de obicei con sau bumbac (lână).

Mugwort conține în principal uleiuri esențiale (cineol, ulei de thuja) în ingrediente eficiente, în plus:

 • colină
 • rășini de arbori
 • vitaminele A, B, C și D.
 • tanin
 • clorură de potasiu
 • fier
 • magneziu

Efectul căldurii asupra arderii stimulează sistemul de meridian (căi de conducere a energiei), care este destinat să ajute din nou la energia proprie a corpului.

În medicina tradițională chineză, terapia cu moxă este, de asemenea, utilizată pentru prevenirea bolilor. Conform unui vechi proverb chinezesc, nimeni nu ar trebui să facă o călătorie care nu a îmbogățit anterior Qi, energia vieții, de către Moxa.

Tratamentul cu moxa

Moxibustia se poate face în moduri diferite. Sunt disponibile următoarele forme de tratament cu Moxa:

 1. metoda directă
 2. metoda indirectă
 3. MOXA trabuc
 4. Nadelmoxa

Important: Terapia este tabu pe față și pe membranele mucoase.

Moxa directă și indirectă

În metoda directă, terapeutul pune chimin sau cub uscat pe punctele de acupunctură și le aprinde. Acestea sunt arse încet până când pacientul simte o senzație de căldură, așa-numitul sentiment De Qi, care este adesea descris ca durere puternică de căldură.

Metoda directă poate provoca blistere, uneori cicatrici, în funcție de durată. În această formă este dureros și este aproape numai utilizat în China.

Mai frecvent în Europa este metoda indirectă. Conul Moxa este acoperit cu o felie de ghimbir, usturoi sau sare ca o protecție împotriva arderii sau pentru a susține efectul. Când pacientul simte o senzație fierbinte la punctul de acupunctură, gelul moxa este împins în punctul următor. Fiecare punct de acupunctură trebuie încălzit de la șase la opt ori.

Tigaie Moxa: terapie cu un stick Moxa

Planta poate fi folosită și sub forma unui trabuc moxa. Acesta este un baston Moxa laminat în hârtie subțire, care este aprins la un capăt.

Terapeutul continuă să se apropie de punctele de acupunctură (0, 5-1 cm) cu vârful stralucitor al trabucului, până când pacientul simte senzația de-Qi. Din nou, procesul se repetă până când pielea este în mod clar roșie.

Acul moxa cu ace de acupunctura

Puteți atașa, de asemenea, o piesă Moxa la un ac acupunctura care a fost deja setat. În acest ac moxa, căldura prafului incandescent se trece prin acul direct în piele.

O sesiune durează aproximativ 15-30 de minute și se repetă inițial în intervale de o zi (până la un total de până la opt tratamente). Ulterior, o doză de întreținere este suficientă la fiecare șapte până la zece zile.

Domenii de aplicare a terapiei cu moxa

Huang Di Nei Jing, manualul împăratului galben, recomandă moxibustion pentru condiții reci și umede, precum și pentru bolile debilitante.

Principalele domenii de aplicare astăzi sunt bolile cu caracter cronic, de exemplu:

 • bronșită cronică
 • astm bronșic
 • depresiune
 • Deficiențe după boli cronice
 • reacții de epuizare

Similar cu acupunctura, se utilizează și în tratamentul durerii, de exemplu în migrene și dureri de cap de tip tensiune, precum și în bolile sistemului musculo-scheletal, cum ar fi tensiunea din umăr, defecțiunea discului sau lumbago.

Auto-tratamentul cu moxa

Terapia Moxa este, de asemenea, bună pentru auto-tratament. Pacientul este introdus cât mai mult posibil în moxibustion de către medicul curant. Cea mai sigură metodă pentru tratamentul la domiciliu este metoda indirectă cu trabuc moxa sau gel moxa.

Pentru orientare, doctorul marchează punctele de acupunctura alese cu un marker rezistent la apă.

Complicațiile terapiei cu moxă

Terapia cu Moxa trebuie evitată în cazul bolilor acute. Chiar și cu febră, hipertensiune arterială, insomnie sau în timpul menstruației, terapia cu Moxa nu trebuie utilizată.

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul