Sistemul limfatic - limfa - mijloacele de transport necunoscute

Aproape toată lumea știe că sângele nostru transportă oxigen și nutrienți în celulele corpului și curge în artere și vene - dar există și un al doilea sistem de transport lichid. În timp ce nu conține atât fluid ca fluxul sanguin, este cu atât mai important pentru sistemul imunitar și eliminarea deșeurilor. Este vorba de sistemul limfatic, care alimentează celulele umane cu vitamine, nutrienți și grăsimi cu limfa.

Sistemul limfatic și limfa: ce este exact?

Sistemul limfatic include, pe de o parte, sistemul limfatic și limfatic, pe de altă parte, organele limfatice care produc anumite celule imune (limfocite) și se modifică după cum este necesar. Când sângele nostru revine în cele mai mici vene, prin cele mai mici artere și capilare, există întotdeauna un fluid între celule. Acest lichid de țesut oferă celulelor noastre vitamine, substanțe nutritive și grăsimi. În schimb, celulele eliberează produse de degradare și resturile celulare la acest fluid, precum și agenți patogeni și substanțe străine sunt îndepărtate din celule.

Până la 2 litri din acest lichid sunt produse pe zi, este galben pal și se numește limfa. Acest fluid îmbogățit cu poluanți nu este returnat direct în sânge, ci transportat în propriul sistem vascular și filtrat în stații de control intermediare, ganglioni limfatici și examinat pentru agenți patogeni.

Vasele limfatice în sistemul limfatic

Dat fiind că ganglionii limfatici stochează o mare parte din celulele noastre imunitare, limfocitele, sunt alarmați atunci când vin în contact cu agenții patogeni, se înmulțesc și pot preveni răspândirea agenților patogeni. Vasele limfatice se execută paralel cu venele corpului, încep ca cele mai mici vase limfatice din țesut și se unește cu canalele limfatice tot mai mari. Cea mai mare cale limfatică se termină deasupra inimii în vena cava superioară și se numește canal toracic.

În timp ce ganglionii limfatici mici sunt implicați în sistemul vascular, există colecții de ganglioni mai mari în zona abdomenului și axilar, la nivelul gâtului și în abdomen, unde limfața colectată este filtrată. De acolo este transportată mai departe în vase mai mari.

Funcția limfei

Interesant, limfa are, de asemenea, funcția de a absorbi toate grăsimile alimentare în abdomen. După o masă bogată în grăsimi, lichidul limfatic din tractul gastro-intestinal nu mai este clar și transparent, dar datorită conținutului ridicat de grăsime tulbure de lapte. O mare parte a grăsimii dietetice este astfel ocolită de ficat, deci nu intră în sânge și ajunge ca sursă de energie toate celulele. În cazul contactului prematur cu ficatul, aceasta ar îndepărta și reconstrui imediat grăsimile dietetice și această sursă importantă de energie ar fi pierdută în celule.

În plus față de ganglionii limfatici, organele limfatice includ, de asemenea, splina, măduva osoasă, timusul, amigdalele și alte foliculi limfoizi (colecții de limfocite în mucoasa intestinală sau în apendice).

Trimiteți-vă prietenilor

Lăsați-vă comentariul