Jod for en sund skjoldbruskkirtlen

Omkring hver tredje tysk har en forstørret skjoldbruskkirtel. På nogle områder er op til seks procent af babyer født med en goiter. Dette ville være lige så forhindret som omkring 100.000 skjoldbruskkirteloperationer om året. Faktisk er deres forebyggelse så simpelt: nok jod hjælper skjoldbruskkirtlen til at fungere på en reguleret måde. Men med jodforsyningen synes tyskerne ikke at tage det så præcist som tallene viser. Ifølge undersøgelser fra forbundsministeriet for sundhed er omsorg blevet bedre, men ikke godt i lang tid. Den gennemsnitlige person mangler ca. 60 til 80 μg jod per dag på aftenspladen; Hos gravide og ammende kvinder er det ofte så højt som 120 til 140 μg.

Dagligt krav til iod

Hvor meget jod er nødvendigt hver dag, tabellen viser:

gruppeDagligt indtag af jod i μg / dag
spædbørn50 - 80
småbørn100-120
skolebørn140-180
ungdom200
Voksne op til 35 år200
Voksne over 35 år180
gravid kvinde230
amning260

Kilde: German Nutrition Society

Jod i mad

Som et væsentligt sporelement skal iod indtages med mad. Glacierens gletschere efter istiden skyllede jod ud af jorden og vaskede den ud i oceanerne. Intensiv dyrkning og overbefrugtning gjorde resten og udvaskede landbrugsjordene. Lav-iod fødevarer er konsekvensen. Hvordan kan man alligevel undgå at glide i en jodmangel?

Jodbomber er faktisk kun havfisk. 75 gram laks, 165 gram torsk, 270 gram gylden bas eller 380 gram sild giver det daglige krav om 200 mikrogram jod. Gennem konservering og kraftig madlavning kan indholdet falde betydeligt. Mælk og mejeriprodukter er også mere jodrige end andre fødevarer. Derimod kan du ikke komme videre med grøntsager og frugter. Eksempel: Otte kg agurker eller 200 pærer om dagen giver også 200 mikrogram jod, men er ikke kun temmelig ensidige, men også ikke meget realistiske.

Derfor opnås det ugentlige jodbehov med to til tre fisk måltider om ugen, daglig mælk og mejeriprodukter og brugen af ​​jodsalt. Enhver, der så er opmærksom på at købe bagere eller slagtere kun fødevarer, der er blevet fremstillet med jodsalt, kan også gøre sin jodkonto godt.

Iodiseret salt i branchen

Indtil videre bruger kun en tredjedel af industrielle fødevareproducenter det berigede salt. De statslige myndigheder må ikke bruge drikkevand eller kvægfoder med iodiseret salt. Jodforsyningen er frivillig i Tyskland.

Derfor tip: vær opmærksom på den blå æresring i restauranter og kantiner samt bagerier og slagtere. Det er også vigtigt at rydde op med en fælles misforståelse. Kun jodsalt i din egen husholdnings shaker er ikke nok til en god jodforsyning. Man skulle tage det allerede fem til ti gram om dagen for at komme til 100 til 200 mikrogram jod. Dette er ikke nyttigt på grund af risikoen for forhøjet blodtryk.

Supplement mangler iod med tabletter

Det kaldes også vitamin I af skjoldbruskkirtlen. Hvem klarer ikke regelmæssigt at bringe havfisk til pladen og jodsaltet i sprederen, rådgive apoteket og lægerne til daglig indtagelse af 100 μg iodid tabletter.

Jod er et naturligt sporelement, som ethvert menneske har brug for og har intet at gøre med kemi. Jodins vitaminskarakter skyldes det faktum, at et overskud elimineres via nyrerne. Den sunde skjoldbruskkirtlen regulerer præcis, hvor meget iodid absorberer det fra blodet.

Jod hos gravide og ammende mødre

De vigtigste adressater til indtagelse af iodid tabletter er gravide og ammende kvinder. Dette bør forvente forventede mødre i graviditetens første trimester. Ved den tiende uge af graviditeten producerer skjoldbruskkirtlen hos embryoet selv hormoner - hvis det ufødte barn får nok jod fra moderblod. Tilstrækkelig jodtilførsel er afgørende for den normale udvikling af nervesystemet, kroppens modning og vækst af barnet.

Hormonproduktion med iod

Hvorfor behøver den lille sommerfuglformede kirtel under strubehovedet sporelementet jod alligevel? Deres celler, thyrocytterne, fungerer som i en lille syntesefabrik: Her fremstilles de to thyroidhormoner triiodothyronin (T3) og L-thyroxin (T4). Begge indeholder jod. Thyrocytterne akkumulerer jodid fra blodet. Derefter foregår oxidationen af ​​iodidet til iod og tilsætningen af ​​iodatomer. Over flere faser oprettes hormonernes lagringsform, hvorfra de frigives efter behov og frigives i blodet.

Konsekvenser af jodmangel

Hvis jodtilførslen i blodet mangler, kan thyrocytterne ikke længere producere nok hormoner. Skjoldbruskkirtlen forsøger at kompensere. Helt ubrugelig for den formodede stigning i hormonproduktionen er nye kirtleceller dannet. Dette er ikke meget effektivt, fordi det mangler råmaterialet iod. Resultatet er en forstørret skjoldbruskkirtel, også kendt som goiter eller goiter.

Før eller senere vil der være nodulære ændringer. "Koldknude" er ikke-funktionelt væv, som kan degenerere og derfor skal overholdes. Hot knob producerer ukontrollabelt hormoner, så snart jod angriber dem. De kaldes også autonome adenomer, fordi de kan producere så mange hormoner, at hyperthyroidisme udvikler sig. Det overskydende udbud af T3 og T4 driver metaboliske processer, energiforbruget i organismen er skruet op. Dette forklarer, hvorfor patienter med overfunktion ofte lider af hjertebank og diarré og kæmper med søvnløshed og rastløshed.

Det modsatte gælder for hypofunktionen, hypothyroidism: de berørte er ofte overvægtige, let trætte og lider af forstoppelse. Uden jod føles den berørte person som en bil uden brændstof.

Behandling af en goiter

Hvis en goiter har dannet, er det vigtigt at behandle så tidligt som muligt. Lægen kan bestemme jodstatus og få skjoldbruskkirtlen undersøgt. Målet er at krympe kirtlen til normal størrelse igen. Hos unge mennesker lykkes dette ofte med iodide tabletter. Dosis bestemmes af lægen. Hvis dette ikke er nok, vil medikere ordinere L-thyroxin eller en kombination af begge.

Nogle gange kan en langvarig jodmangel også kræve kirurgi på småkirtlen. Det kræves ca. 100.000 gange om året i Tyskland. Således er kirurgi uundgåeligt, hvis den forstørrede skjoldbruskkirtlen presser på nabostillede organer, såsom luftrøret, da individuelle områder producerer enorme mængder hormoner og dermed fører til hyperfunktion, især nodulære ændringer eller maligne tumorer. Selv efter operationen kan du ikke undgå jod, fordi normalt ikke hele skjoldbruskkirtlen bliver fjernet.

Del med venner

Forlad din kommentar