Genfood - genetiske hjælpere

Mikroorganismer som genetiske hjælpere

Mange fødevareteknologiske processer involverer små hjælpere, såkaldte mikroorganismer som bakterier, gær eller svampe. For eksempel blander de sig med ølbrygning, yoghurtproduktion og ost modning. Da de er påkrævet i stor skala i dag, kommer mange af disse mikroorganismer fra genværket. De er modificeret med gentekniske metoder, så de producerer visse stoffer til lave omkostninger. Disse bruges derefter som tilsætningsstoffer og hjælpestoffer i fødevareindustrien.

Lab til osteproduktion

Labferment er nødvendigt for at lave ost. Lab findes i kalvens mave og indeholder enzymet chymosin, hvilket får mælkeprotein til at størkne. Ved at tilsætte rennet startes fortykkelsen af ​​mælken. Ud over dyrelaboratorium fra kalvemage kan enzymet også opnås i dag ved hjælp af genetisk modificerede mikroorganismer .

For disse genetisk manipulerede hjælpere er der ingen særlige regler for godkendelse og mærkning. Ved lov betragtes de som tekniske hjælpere, disse skal ikke være opført på listen over ingredienser. Den nuværende viden om, at der ikke er rester af de genetisk modificerede mikroorganismer i de producerede fødevarer, da der er flere behandlingsstrækninger mellem produktionen af ​​stofferne og færdigvarerne.

Genetisk modificeret foder

Produktionen af ​​kød, mælk og æg har nået en dimension i Europa, hvilket gør importen af ​​store mængder dyrefoder afgørende. Især importeres sojabønner fra Nord- og Sydamerika. Foder indeholder som regel også en del genetisk modificerede sojabønner. Det kan dog antages, at den producerede mad i hvert tilfælde ikke har nogen forskel på rent konventionel produktion. For eksempel har flere undersøgelser vist, at genetisk modificeret foder ikke kan detekteres i mælk.

Indtil videre har genteknik kun fundet ind i vores supermarkeder indirekte. I Europa er der stadig stor modvilje mod denne teknologi. Den globale udvikling viser imidlertid, at genteknologi fortsat vil vokse på mange områder.

Del med venner

Forlad din kommentar