Funktion av njurarna

Våra njurar filtrerar hela vår blodvolym cirka 300 gånger om dagen - totalt cirka 1 500 liter blod. Njurarna befriar blod från olika avfallsprodukter. De ämnen som löstes i blodet, såsom urea, elektrolyter, sockerarter, syror och baser, filtreras först tack vare njurarna och läggs sedan till blodet på ett sofistikerat sätt - beroende på hur mycket kroppen behöver den. Återstoden utsöndras från kroppen tillsammans med sönderdelningsprodukter från metabolismen som urin.

Njurar och nefroner

Njurarna består av cirka 1 miljon nephroner: Dessa är små enheter där alla flytande blodkomponenter pressas in i den. Dessa nefroner arrangeras i ett komplext mönster så att en koncentrationsgradient av substanser som är viktiga för kroppen uppstår mellan blodet och den filtrerade vattenblandningen. Så här återgår sockermolekyler, elektrolyter och vatten till blodet. Annat, giftigt för kroppen eller obetydliga ämnen som metaboliska nedbrytningsprodukter (t.ex. urinsyra) samlas sedan med resterande vatten i större kanaler och passerar genom njurskyddet och urinledaren i blåsan.

Urinen samlas i urinblåsan - och efter en viss mängd urin känner vi urinhågorna. Urinen utsöndras genom urinröret och urinröret styrs av flera muskler. Under blåsan omsluter män en valnötstorlek, prostata, urinröret. Under utlösning frigörs en utsöndring som är avgörande för spermierna. Njurarna är vanligtvis placerade till vänster och höger om ländryggen. Efter tung viktminskning kan de ibland gå djupare.

Symtom på obehag med njuren

Om du har en inflammation kan njurarna skada - om du trycker försiktigt på ryggen runt ländryggen, gör det ont. Vid inflammation i njurbotten - som uppträder efter fördröjd cystitis - förekommer ofta också feber. Spasmodisk smärta uppträder i en njure- eller blåssten - kroppen försöker skjuta ut stenen. När njurarna slutar utsöndras föroreningar och metaboliska slutprodukter inte längre - vilket orsakar vätskeretention (ödem) och ökad blodförgiftning, vilket kan leda till förvirring och till och med koma.

En förstorad prostata - och nästan alla äldre män har det - hindrar urinblåsan att tömma: Urinmusklerna måste arbeta mot ett högre tryck för att klämma urinen ur urinblåsan - trickling urinering och många toaletter är konsekvenserna. Omvänt en blåsesvaghet med många toaletter eller oförmågan att hålla eller släppa urin vid rätt tidpunkt, så urininkontinens, ett mycket vanligt symptom som kan ha många orsaker.

Anamnese, slagverk och inspektion

Alla klagomål kan begränsas ytterligare av specifika frågor (anamnese). Således kan feber och smärta i njureområdet i förväg ofta hitta en urinblåsinfektion. Inspektion och slagverk: Urin är vanligtvis gul: blekgul när vi har druckit tillräckligt och mörkare i törstiga situationer. Om urin luktar obehagligt, är infektion sannolikt - är det genom att lämna den mörkbrun, är misstanke om metabolisk störning porfyri nära. Med blod i urinen bör man också tänka på en cancer sjukdom.

Om du går till toaletten mycket oftare än vanligt kan det indikera diabetes - den så kallade polyurien (hög urinering) är ett vanligt första symptom. När njurar ont när du knackar är det vanligen en njurebäckinfektion. I njurkolik (på grund av en sten) kan njureförvaring vara så smärtsamt att även en lätt beröring är för mycket.

Urinalys, funktionstester och CT

Förutom färg, kvantitet och lukt bestäms urinsubstanserna under urinanalysen - socker uppträder vanligtvis inte i urinen och endast några celler. I gikt är till exempel utsöndringen av urinsyra maximalt uttömd - giktangreppet uppstår eftersom mer urinsyra produceras i kroppen än njuren kan utsöndras.

Funktionstest: Detta används främst för att kontrollera njurfunktionen eller blåsans förmåga att hålla urinen och släppa den med starkt tryck. Blodtester och en njurebiopsi är nödvändiga för glomerulonefritider, eftersom det kan ses varför en inflammation i njursjukan har utvecklats.

Ultraljud, röntgen, beräknad tomografi och magnetisk resonansbildning: I ultraljud kan man bedöma njurarnas form och storlek - till och med cyster, en tumör eller kalksten kan ses väl. Blåsan och prostatan är också lätta att visualisera på ultraljud. Ytterligare avbildningsförfaranden används vanligtvis endast om graden av en tumör skall bestämmas. En cystoskopi (blåsespegling) utförs för att klargöra blod i urinen.

Njur och urinblåsa

Förutom inflammation i njursvikt (glomerulonephritiden) och njursvikt är njursvikt särskilt anmärkningsvärt. De flesta sjukdomar som diabetes eller hypertoni orsakar gradvis förlust av njursjukdom. Omvänt leder njurens nedre flöde i inflammation till högt blodtryck, eftersom det är en viktig blodtrycksregulator i njurarna. Eftersom njurarna bestämmer blodtryck och blodvolym kopplas ofta njure och kardiovaskulära sjukdomar.

Mycket vanligt är cystit, vilket förekommer oftare hos kvinnor, men särskilt äldre män med prostataförstoring representerar också en riskgrupp dar. Dessutom påverkas blåsan i Reiters sjukdom - detta är en följd av sjukdom efter infektion.

Blåsans svaghet eller urininkontinens är mer av ett symptom eftersom det har många orsaker och är uppdelat i olika former: stress eller stressinkontinens (vanligast form), uppmaning till inkontinens (även kallad irritabel blåsning) och överflödesinkontinens (mer sannolikt hos män). Även sängvätning hör till inkontinensen - i den tidiga åldern av våt Popo leder det till blöjautslag.

Njurar och prostata

Den godartade prostataförstoringen som nästan alla äldre män har kan leda till blåsproblem. Att avgränsa är prostatacancer, som har goda möjligheter till återhämtning om det upptäckts tidigt. Att dricka mycket är mottot för ständskador och infektioner. Om njurarna endast fungerar i begränsad utsträckning är kontroll av vattenintag och export särskilt viktigt, annars kan det leda till vätskeretention eller förgiftning av kroppen med metaboliska nedbrytningsprodukter.

Vid njursvikt måste personen dialysera. Dialys är en slags blodtvätt som tar bort giftiga ämnen från blodet. Patienterna bör också äta ordentligt för att lindra kroppen.

Behandlingen av inkontinens varierar. Det finns medicinska och kirurgiska metoder - och bäcken golvövningar med många användbara övningar. Med prostataförstoring finns det nu möjlighet att använda grönt laserljus istället för en OP - ett mildt alternativ för de drabbade. Naturligtvis finns det ett speciellt förfarande för varje sjukdom med medicinering eller operation - du kan hitta mer information om den aktuella sjukdomen.

Stärka njurar genom att dricka

Du kan hjälpa njurarna med sin spolningsfunktion genom att dricka mycket. Oavsett om mineralvatten, äppelspritzer eller kranvatten - till och med kaffe i mått är ganska lämpligt. Skolor börjar också upptäcka att ofta drickande hela dagen håller kropp och sinne passande. Det finns många livsmedel och medicinalväxter som har en diuretisk effekt och därmed förhindrar njurestenar och inflammation - asparges, tranbär eller stingande juice är bara några. Syrabasbasen i kroppen kan påverkas av rätt diet - och njuren arbetar för att gå ner i vikt.

Tidig upptäckt spelar en viktig roll i många njure- och urinvägssjukdomar, eftersom njurskador vid diabetes eller högt blodtryck påverkar livskvaliteten. Tyvärr inser bara cirka 15% av männa prostatacancer screening. Urininkontinens ska förhindras med övningar i bäckenbotten endast i måttlig utsträckning. Patienterna bör försöka att inte låta sjukdomen påverka dem för mycket - även en semester kan planeras noggrant utan rädsla för pinsamma missöden.

Dela med vänner

Lämna din kommentar