Draken frukt - en konsekvent frisk exotics

Den lilla kända drakefrukten i landet - Pitahaya eller Pitaya, så det riktiga namnet - tillhör kakti-familjen. Eftersom fruktskalet består av fläckiga lober och på så sätt påminner om en drakens vågor, är det allmänt känt som drakefrukt. På grund av detta speciella utseende används den söta sura provsmakningen, äggformad frukt, såsom stjärnfrukten eller physalis, ofta för rent dekorativa ändamål. Vad är synd, eftersom det innehåller många värdefulla vitaminer och mineraler och kan därför beskrivas som extremt hälsosamt. Dessutom passar den geléliknande tropiska frukten inte bara underbart till andra exotiska frukter eller peps upp recept för smoothies eller fruktsallader, men kan också serveras istället för melon till skinka, till exempel.

Dragon Fruit: Hur ser det ut och vad finns det i?

Frukterna som mognar på en klättrande kaktusväxt kan väga upp till 500 gram och är då ungefär dubbelt så stora som en kiwi. Pitahaya är indelad i tre sorter. Antingen är det köttiga fläckiga skalet:

 • rosa och massan inuti vit (Hylocereus undatus),
 • rosa med röd massa (Hylocereus monacanthus) eller
 • gul med vit massa (Selenicereus megalanthus).

Som papaya har drakefrukter sitt ursprung i Centralamerika. Frukten, som för det mesta exporteras från Sydostasien, särskilt från Vietnam till Europa, är därför inte en inhemsk frukt i Tyskland.

Friska ingredienser

De rosa-köttiga frukterna är skyldiga till sitt naturliga höga innehåll av beta-karoten och betalainfärger. Dessa ämnen kan i sin tur omvandlas till vitamin A i kroppen, vilket hjälper dem att reglera celltillväxt, till exempel. Vitamin A - även kallat ögonvitamin - garanterar också ett hälsosamt visuellt organ och stärker synen. Dessutom innehåller drakefrukten mycket:

 • Vitamin B, C och E
 • järn
 • kalcium
 • fosfor

Medan kalcium och fosfor har en positiv effekt på bindevävnaden och huden, liksom på friska ben och tänder, är järn ansvarig för bildandet av blod i kroppen.

5 speciella drag av drakefrukt

Dragon frukt har många frukter gemensamt med alla dessa positiva effekter. Men vad skiljer dem från de andra och gör dem speciella är följande fem egenskaper:

 1. Den innehåller mycket vitamin C, som förstärker immunsystemet naturligt.
 2. Det kan bidra till att reglera blodsockernivån på grund av svullnad fibrer.
 3. Dragenfrukten har ett positivt inflytande på kolesterolnivån och kan därmed bidra till att förebygga hjärtsjukdomar.
 4. Den innehåller lykopen, en antioxidant som kan eliminera vissa cancerceller.
 5. Dessutom stimulerar högvattensinnehållet och proteinklyvningsenzymerna som ingår i massan och i fruktens lilla svarta kärnor digerering.

Varning: Om du har en känslig tarm är det lämpligt att äta i måttlighet eftersom frukten kan vara laxerande.

Kalorier och näringsinformation av drakefrukt

Drakens frukt består av 90 procent vatten. Därför är deras kaloriinnehåll, som ett äpple, cirka 50 kilokalorier per 100 gram, det vill säga ca 210 kilojoule. Följaktligen kan Exotin med rätta kalla en mycket figurativ frukt.

Ytterligare näringsvärden per 100 gram drakefrukt:

 • Fett: 0, 4 gram
 • Protein: 1 gram
 • Kolhydrater: 7, 1 gram (varav socker: 6, 9 gram)
 • Fiber: 0, 5 gram

Köp drake frukter

Sådana exotiska frukter används huvudsakligen av välfyllda stormarknader och delikatessmarknader. Priserna på drakefrukt kan vara mycket olika.

Det här är inte bara säsongs- eller återförsäljarrelaterat, utan måste å ena sidan göra både kvalitet och storlek samt med ursprung. Till exempel är varor från Sri Lanka dyrare än varor från Thailand, Vietnam eller Centralamerika. När du köper en drakefrukt bör den bästa smakupplevelsen vara först och främst kvalitet och andra kostar.

Praktiska tips om köp och lagring av pitahaya

Dragon frukter är mycket känsliga för tryck och därför bör endast vara tillgängliga förpackade individuellt. Vid gula sorter måste särskild försiktighet säkerställas för att huden ska färgas ordentligt. När det gäller de rosa frukterna ger de bara lite när de slår på dagen och är inte för mjuka.

Eftersom trollsländor torkar ut enkelt och sedan blir skrumpade lagras de bäst vid rumstemperatur. Så de håller sig sedan fyra till fem dagar. När de lagras i kylskåp, är de också färska i cirka tolv dagar.

Det som ska tas hand om är att skydda dem mot blåmärken, annars fördärvas de mycket snabbare. Här är tipset: sätt frukten antingen upprätt eller - ännu bättre - häng upp den.

För att bevara de vackra färgerna och attraktiva skalor rekommenderas att spruta frukterna med vatten flera gånger om dagen.

Hur äter du en drakefrukt?

Det är bäst att äta draken frukt rå. Om hon är kyld, har hon en mycket uppfriskande effekt. Köttet av den mest kända typen är gråvit och liknar en Kiwi, med otaliga svarta frökärnor traverserade. Men den enda beskrivningen av deras utseende förklarar ännu inte hur de kan skrällas, skäras och njutas. Nämligen genom:

 • frukten är halverad och skedad,
 • ändarna är avskurna och skalet avskalat.

Sedan kan du skära massan i kuber, skivor eller skivor. Men akta dig: Skalet av drakefrukten är absolut oätlig.

Hur smakar drakens frukt?

Medan den rosa färgade Pitahaya med vitmassa smakar ganska neutral men sur och därför extremt uppfriskande är den gulskinniga drakfrukten den mest aromatiska. Dess arom är lite som en blandning av jordgubbe, ananas och mango. Den mest intensiva munnen är dock frukten med en rosa skal och röd inredning.

Även om de tre arterna skiljer sig i färg och smak, men konsistensen förblir densamma: Drakens frukt är alltid geléliknande. Det liknar mest en krusbär eller kiwi.

Pitahaya: erkänna och bearbeta mogna och omogna frukter

Arom och sötnos av en drakefrukt utvecklas med ökande mognad. Därför kan du smaka från en omogen frukt - oavsett vad det är - bara högvatteninnehållet. Man kan känna igen detta på det fortfarande gröna missfärgade skalet. Även om köttet inte är sött ännu, kan det redan användas i köket. Men sedan som "grönsaker." Kokas liknar drakefrukten en potatis smak och passar i kombination med andra grönsaker underbara i en färgglad stek.

Dragon Fruit: När är det moget?

En bra grad av mognad kan ses inte bara från optiken - en stark rosa eller gul fruktskal - men också från tryckkänsligheten hos respektive drakefrukt. Om skalet viker något när det pressas, är det en mogen frukt. Eftersom mogna frukter förlorar sin smak på grund av värmen, är de bäst av råa eller bearbetade till kalla förrätter eller efterrätter.

I vilken form som helst, det vattna köttet av drakefrukt gör gott i juice, milkshakes eller smoothies. Oavsett om det är rent i rombowle eller som alkoholfri cocktail i kombination med andra exotics: Frukten är i alla fall mångsidig.

Tips för att förbereda pitahaya

Vill du ha din nästa trädgårdsparti på allas läppar? Försök sedan med en exotisk fruktbuffé. Drakefrukten är precis som physalis i hennes paprika-kalyx till en riktig blickfångare.

Pitahaya är lika kompatibel med andra tropiska frukter och till exempel peppar någon vanlig fruktsallad tillsammans med granatäpplen.

Förutom fruktsallader, kakor eller glass kan frukten bearbetas marmelad som liknar passionfamiljen Maracuja. Här är ett tips: Den allmänt mycket söta persimmon syltet kan blandas med drakfruktens kött och neutraliseras på detta sätt. Dessutom passar drakens frukt i sallader och kan serveras med ost, skinka eller fisk.

Dela med vänner

Lämna din kommentar