antibiotikaresistens

I tilstedeværelse af antibiotikaresistens er et antibiotikum ineffektivt mod et bakterielt infektiøst middel. På den ene side kan dette skyldes naturlig modstand, men på den anden side kan det også være en erhvervet modstand. For bakterierne er opkøbet af sådanne resistensegenskaber en kamp for overlevelse. Den udbredte anvendelse af antibiotika hos mennesker fører derfor også til en stigende forekomst af tilsvarende resistens i bakterier.

Former for antibiotikaresistens

Følgende former for antibiotikaresistens eksisterer:

  • Produktion af proteiner, der baner antibiotika.
  • Ændring i cellevægsstrukturen, så antibiotika ikke længere kan trænge ind.
  • Transport af invaderende antibiotika fra cellen.
  • "Reprogrammering" af antibiotika.

Her afhænger udviklingen af ​​resistens stærkt på hvilken bakterie der møder hvilket antibiotikum. Angina- og skarlagensfeber, for eksempel (Streptococcus pyogenes) er stadig ikke resistent over for penicillin, mens forskellige stafylokoksarter er blevet fuldt penicillinresistente inden for ti år.

Konsekvenser af antibiotikaresistens

I værste fald kan forekomsten af ​​antibiotikaresistens medføre, at en patient dør af en normalt godartet infektion. Især er smitsomme sygdomme, der introduceres af langdistansere, ofte problematiske, da antibiotikaresistens i disse lande i stigende grad forekommer.

Specielt Spanien og Frankrig samt mange andre syd- og østeuropæiske lande har nu en høj antibiotikaresistenshastighed for visse bakterier, især mod penicilliner og mod den antibiotiske gruppe af makrolider.

Behandlinger med antibiotika

Sammenlignende landestudier viser, at antallet af resistente bakterier varierer betydeligt afhængigt af hyppigheden og typen af ​​recept på et antibiotikum. Dette bør overvejes af læger og ikke for let foreskrive et antibiotikum. I Tyskland blev det konstateret i en undersøgelse, at 50-70 procent af de undersøgte tilfælde antibiotika blev anvendt forkert med hensyn til udvælgelse, dosering eller behandlingsvarighed.

Dette kan skyldes manglende kvalifikation, men også på grund af lægens falske terapeutiske behov for sikkerhed, og det gøres nemt af den brede tilgængelighed af antibiotika med relativt få bivirkninger. Men kun dem, der bruger antibiotika rationelt, kan undgå modstand, der fører til dyre, komplicerede og risikable terapier.

Tips til beskyttelse mod bakterier:

  • Kog vand, mens du rejser, da de fleste bakterier dør ved temperaturer på 80 grader Celsius.
  • I tilfælde af sygdom udvikler du ikke forventningen om at få et antibiotikum foreskrevet.
  • Undgå at bryde terapien med et antibiotikum idiosynkratisk. Dette kan ellers medføre, at de resterende patogener formodes igen, hvilket kan føre til et normalt dårligere tilbagefald. Derudover er der risiko for, at de resterende bakterier efter en "pause fra terapi" har udviklet strategier for overlevelse, det vil sige resistenser, som gør antibiotikatet ineffektivt.
  • Du må ikke ændre doseringen af ​​et antibiotikum alene eller forlænge terapien idiosynkratisk, og brug ikke åbne pakninger i "behov".
  • Forkort ikke terapi med et antibiotikum alene. Det kan under ingen omstændigheder antage, at alle patogener allerede er besejret. De sidste resterende bakterier kan formere sig igen, og en geninfektion kan forekomme, hvormed kun indtagelse af et mere effektivt antibiotikum hjælper.
  • Hvis du er bekymret for at du er blevet smittet under ferie, skal du straks kontakte en læge og forklare situationen for ham.
Del med venner

Forlad din kommentar