Akut pankreatit

Pankreatit är den akuta inflammationen i bukspottkörteln. En åtskillnad görs mellan akuta och kroniska former. Nedan finns information om akut pankreatit. Detta definieras som en plötslig utlösning av inflammation i bukspottkörteln, som kan inträffa en eller flera gånger.

Gallsten som orsaker till akut pankreatit

Orsaken till akut pankreatit är att matsmältningsenzymerna som produceras av bukspottkörteln blir aktiva i själva bukspottkörteln (istället för i tarmen) och attackerar vävnaden. Det kommer praktiskt taget till organets självförtunning.

Vanligtvis är akut pankreatit orsakad av gallstens. Galleblåsans utsöndringskanal (ductus choledochus) förenar kanalen i bukspottkörteln (bukspottskörteln) i duodenum (duodenum).

När gallstenar lämnar, kan de täppa till passagen och orsaka en eftersläpning av bukspottskörteln. Eftersom gallan också kan backa, är gulsot (gulsot) också möjligt.

Andra möjliga triggers

En annan vanlig orsak är alkoholmissbruk.

Sällsynta orsaker till akut inflammation i bukspottkörteln är:

 • Skador på bukspottkörteln
 • Infektioner (fårsjuka och andra virussjukdomar)
 • Störningar i fettmetabolism eller mineralbalans
 • droger
 • vaskulär
 • Malformationer eller mekaniska hinder (tumör eller stenos vid öppningspunkten, ärr, askarider)

Akut pankreatit: kurs

Sekretionens backlog aktiverar enzymer som normalt skulle släppas in i tarmen på fel ställe. Dessa enzymer sägs bryta ner näringskomponenter. Den för tidiga aktiveringen gör att bukspottkörtelcellerna kan smälta. Blodkärl kan också attackeras och blödning kan förekomma. Genom dessa processer förlorar kroppen mycket proteinrikt vätska och blod och kan bli chockad.

Dessutom kan de aktiverade enzymerna komma in i blodomloppet. De är fördelade i kroppen och kan orsaka skador på andra organ. I bukhålan uppstår irritation i tarmen mot den paralytiska ileus och peritonit.

I själva bukspottkörteln finns ett ödem i vävnaden eller till och med nekros. Vid 60 procent är den vanligaste formen den edematösa formen. Delvis nekros uppträder i 30% av fallen, fullständig nekros i 10% av fallen. Ju mer uttalade nekroserna är desto mer komplikationer uppstår och ju högre risken är att de dör av pankreatit.

Efter den akuta fasen måste orsaken till pankreatit elimineras för att förhindra återinflammation (till exempel avlägsnande av gallblåsan om gallstenar var orsaken).

Symptom på akut pankreatit

Akut pankreatit uppträder som en "akut mage". Typiska symptom på akut pankreatit är:

 • plötslig svår smärta i överkroppen (ofta bälteformad med strålning i ryggen)
 • kräkas
 • illamående
 • uppblåsthet
 • rött ansikte

Palpitationer, accelererad puls, blodtrycksfall och svaghet är tecken på en initial chock.

Patienterna ser allvarligt sjuk, buken är plump-elastisk och öm. Med samtidig ileus reduceras tarmljuden. Ögatets ögonbindning kan vara gulaktig i färg som ett uttryck för samtidig gulsot. I blodserum ökar pankreatiska enzymerna a-amylas och lipas.

Diagnos av akut inflammation i bukspottkörteln

Diagnosen görs vanligtvis av ultraljud: Bukspottkörteln är svullnad; eventuellt befintliga gallstenar är igenkännliga. Om ultraljudet inte är upplysande nog kan en kontrastförstärkt CT utföras.

För att utesluta andra möjliga orsaker till en akut buk skapas en röntgen på bröstet och buken. Om gallsten upptäcks, kommer en ERC att utföras tidigt.

Läkande chanser och prognos

Ju allvarligare nekros och komplikationer uppstår, desto svårare är det.

I edematös form utan komplikationer är mortaliteten fem procent. I partiell nekros och en eller två komplikationer är dödligheten redan mellan 25 och 50 procent. Med total nekros och tre till fyra komplikationer ökar mortaliteten till 80 till 100 procent.

Om akut pankreatit övervinns och den utlösande orsaken elimineras, läker sjukdomen vanligtvis. Men ärr och cyster kan förbli och begränsa organets funktion.

Komplikationer av akut pankreatit

De möjliga komplikationerna av akut pankreatit är mångfaldiga och fruktade:

 • Stöt på grund av vätsketab
 • akut njursvikt
 • akut lungfel
 • sepsis
 • Bildande av en abscess
 • Nekros på närliggande organ
 • Blödning i mag-tarmkanalen (blod som strömmar från bukspottkörteln i tarmen, stressblödning i magen)

Behandling av akut pankreatit

Behandlingen av akut pankreatit måste göras på sjukhuset, i allvarliga fall, även i intensivvården, eftersom patienterna måste övervakas noggrant.

Terapin består av sängstöd och förbud mot mat och vätskeintag. Vid kräkningar, ileus och komplikationer placeras ett nasogastriskt rör. Patienter får smärtstillande medel, vid behov antibiotika. I allvarliga fall kan kirurgi för att ta bort död vävnad vara nödvändigt.

När en patient med akut pankreatit kan äta igen är det annorlunda. Det börjar långsamt med te och rusks, följt av lätt mat (inget fett, kaffe, alkohol).

Dela med vänner

Lämna din kommentar