Actinisk keratos - farliga spår av solen

Bakom den besvärliga termen "aktinisk keratos" är ett tidigt stadium av ljus hudcancer, vars ursprung i många fall beror på UV-strålning. Grova, fläckiga hudförändringar bildas speciellt på solinsponerade hudområden.

För att förhindra utvecklingen av en avancerad hudtumör är tidig behandling av aktinisk keratos viktig. Olika kirurgiska, fysikaliska och kemiska behandlingsmetoder är möjliga. I vilket fall som helst, för helande av aktinisk keratos är konsekvent UV-skydd väsentligt.

Vad betyder aktinisk keratos?

Actinisk keratos (grekisk "aktis" för strål) betyder "strålningsinducerad keratiniseringsstörning". Begreppen lätt keratos och solkeratos används synonymt.

För att inte vara förvirrad är aktinisk keratos med termen "seborrheisk keratos" (åldersvärde), som refererar till en godartad och ofarlig hudtumör.

Definition: Vad är en aktinisk keratos?

En aktinisk keratos är den första fasen av vit hudcancer (skvättcellscancer, spinaliom), som är begränsat till epidermis (karcinom in situ) och i motsats till ett avancerat (invasivt) skvättcellscarcinom tränger inte in i de djupare hudlagren.

Den välkända termen "aktinisk precanceros" är därför inte helt klar. Eftersom preskriptionsskador per definition är en hudskada som har ökad risk för degenerering och därför bara är en föregångare till cancer.

Riskfaktorer: vem får aktinisk keratos?

För utveckling av aktinisk keratos är kronisk ljusskada av huden genom frekvent och intensiv solstrålning den viktigaste riskfaktorn. Det beror mindre på antalet solbränner, men snarare på den kumulativa UV-strålningen. Sålunda ökar risken för aktinisk keratos med ålder.

Särskilt drabbade är män med en lätt hudtyp. Andra riskfaktorer inkluderar kronisk immunosuppression - som efter organtransplantation - och infektion med vissa humana papillomavirus (HPV).

Utseende och symptom: Hur man känner igen en aktinisk keratos?

Vanligen karaktäriseras aktinisk keratos av grova, skaliga lappar eller platta plack av ca fem millimeter till en centimeter i diameter, som kan samlas i en laminär kutan lesion. Färgen kan variera från hudfärg över rödaktig till gulbrun.

Ibland kan andra symtom som klåda, brännande och smärta vid beröring inträffa. Påverkade hudområden är särskilt "solterrasser" som näsa, panna, kinder, auriklar, hårlösa hårbotten och armar. I läppen kallas sjukdomen actinisk cheilit.

Histologi säkerställer diagnos

Om aktinisk keratos misstänks undersöks hela kroppen vanligtvis för hudskador, vanligtvis med hjälp av ett reflekterat ljusmikroskop. Actinisk keratos kan delas in i tre grader av svårighetsgrad (Olsen):

 • Grad 1 (mild): Individuella rödaktiga plåster i millimeterstorlek, mer påtaglig än synlig
 • Grad 2 (avancerad): vitlig majsad och upphöjd plack, tydligt palpabel och synlig
 • Grad 3 (svår): tjocka, vassa hudtillväxter

Fem undergrupper av aktinisk keratos

I oklara fall bör ett vävnadsprov (biopsi) tas för att utesluta en avancerad spinalinstinkt. På basis av histologi (mikroskopisk vävnadsstruktur) kan fem olika undergrupper av aktinisk keratos särskiljas:

 • hypertrofisk aktinisk keratos
 • atrofisk aktinisk keratos
 • bowenoid aktinisk keratos
 • akantholytisk aktinisk keratos
 • pigmenterad aktinisk keratos

Hur behandlas aktinisk keratos?

För behandling av aktinisk keratos finns det många behandlingsmetoder. Behandlingsbeslutet ska göras individuellt för varje patient och är beroende av olika faktorer som antal och storlek på de drabbade områdena i huden, existerande förhållanden och patientens personliga önskemål och idéer.

Den internationella riktlinjen rekommenderar att patienter klassificeras i fyra undergrupper för behandling av aktinisk keratos:

 1. Patienter med högst fem definierbara lesioner i en kroppsregion
 2. Patienter med minst sex definierbara lesioner i en kroppsregion (flera aktiniska keratoser)
 3. Patienter med minst sex hudskador i en kroppsregion och ett sammanhängande hudområde med kronisk UV-skada och keratinisering (fältkancer)
 4. Patienter med ytterligare immunbrist (immunosuppression på grund av medicinering eller sjukdom)

Behandling med aktinisk keratos

De olika behandlingsalternativen med fördelar och nackdelar presenteras nedan. Men inte alla behandlingar av aktinisk keratos är kontantförmåner - kontrollera med ditt sjukförsäkringsbolag bäst vilka kostnader som omfattas.

 • drift
 • is up
 • laserbehandling
 • fotodynamisk terapi
 • kemisk behandling

Kirurgi för individuella hudförändringar

Om endast enskilda hudområden påverkas av aktinisk keratos kan de avlägsnas med skalpel (raka excision) eller en skarp sked (curettage).

Därefter undersöks den borttagna vävnaden histologiskt - denna behandlingsmetod tjänar därför också till att utesluta ett invasivt plavocellkarcinom.

Nackdelen är de vanliga riskerna med kirurgi som sårinfektion och ärrbildning.

Isbildning: behandling med kväve

Frysning med flytande kväve (kryoterapi) är ett effektivt alternativ till kirurgisk behandling av single actinic keratoser. Ingen lokalbedövning är nödvändig, men förfarandet kan vara smärtsamt.

Eventuella biverkningar inkluderar hudirritation mot blåsor och permanent ljus missfärgning av det behandlade området i huden, eftersom isbildning kan förstöra pigmentbildande celler.

Dessutom är ingen histologisk undersökning möjlig - därför är behandlingen inte lämplig om det finns misstankar om en invasiv hudtumör.

Infektionsrisk vid laserbehandling

Laserbehandling är lämplig för både singel och multipel aktinisk keratos och för patienter med fältcancer.

Fördelen är att huden kan avlägsnas över ett brett område, så att även tidiga hudförändringar som inte är synliga kan detekteras (fältstyrd behandling). Histologisk undersökning är emellertid inte möjlig.

Laserterapin kan emellertid vara smärtsamt och bär också risken för ärrbildning och missfärgning av huden.

Dessutom ökar risken för infektion på grund av det stora sårområdet, varför laserterapi inte rekommenderas hos patienter med försvagade immunförsvar.

Fotodynamisk terapi för flera aktiniska keratoser

Vid fotodynamisk behandling förbehandlas de drabbade områdena av huden med 5-aminolevulinsyra eller metyl-5-amino-4-oxopentanoat i form av en salva eller lapp. Drogerna absorberas av tumörcellerna långt över normala hudceller och resulterar i ökad ljuskänslighet för en viss våglängd.

Efter en kontakttid på ca fyra timmar strålar huden med en speciell ljuskälla, vilket leder till förstörelsen av den drabbade vävnaden. Detta kan orsaka smärta, brännande och hudirritation.

Behandlingen är särskilt lämplig för ytbelastad hud. Risken för återfall och risken för missfärgning av huden bör vara lägre än med andra terapier.

Kemisk behandling med salvor och lösningar

Förutom de beskrivna behandlingsmetoderna finns det många kemiska medel i olika former för topisk behandling av aktinisk keratos.

Preparaten kan vanligtvis användas hemma av patienten, men behandlingstiden är vanligtvis flera veckor till flera månader. Vi har sammanställt en översikt över de viktigaste aktiva ingredienserna för dig:

 • Diklofenak i hyaluronsyragel (Solaraze®): Den aktiva ingrediensen diclofenac sägs hämma proliferationen av cancerceller och är särskilt lämplig för ansiktet på grund av de låga biverkningarna. Behandlingen varar dock minst två till tre månader.
 • 5-fluorouracil: Den aktiva beståndsdelen är ett av de cytostatiska agenterna och hämmar celldelning. Behandlingstiden är flera veckor - under vilken det ibland kan komma till ganska stark hudirritation. Individuella aktiniska keratoser kan alternativt behandlas med lägre dos 5-fluorouracil i kombination med salicylsyra, vilket kan minska biverkningarna.
 • Ingenol mebutate: Den växtbaserade aktiva ingrediensen extraheras från euphorbia milkweed och är lämplig för behandling av mindre områden i huden. En fördel är den korta varaktigheten av två till tre på varandra följande dagar. Den ofta förekommande inflammatoriska reaktionen hos den behandlade huden upphör vanligtvis utan ärr inom två till fyra veckor.
 • Imiquimod (Aldara®, Zyclara®): Imiquimod är en så kallad immunmodulator, som också används för att behandla basalcellkarcinom (basaliom) och mot könsvårtor. Den aktiva substansen stimulerar immunförsvaret i det behandlade hudområdet, vilket leder till en inflammatorisk reaktion som kan förstöra tumörcellerna.

Prognos: Hur farligt är aktinisk keratos?

Actinisk keratos skiljer sig från den avancerade formen av cancer genom att den inte tränger in i de djupare skikten av huden och därför inte kan sprida (metastasera).

Risken att utveckla en avancerad spinal instabilitet inom tio år är cirka tio procent för flera aktiniska keratoser och upp till 20 procent för fältcancer.

Förhindra från solskyddsmedel

Återfallshastigheten efter behandling ges som 10 till 50 procent beroende på typen av behandling. Genom konsekvent solskydd kan risken för återfall och framväxten av nya aktiniska keratoser minskas betydligt.

Patienter med aktinisk keratos bör därför undvika morgonsolen och ägna större uppmärksamhet åt lämpligt solskydd. För solskydd är UV-skydd, solglasögon, huvudbonader och solskyddsmedel med SPF 30 eller högre rekommenderade.

Dela med vänner

Lämna din kommentar