acetylsalicylsyre

Selv om navnet er en tunge twister, men stoffet har stjernekvalitet: acetylsalicylsyre (ASA). Uanset om det er hovedpine, tandpine, feber eller tømmermænd efter en aften - har næsten alle hjulpet ASS før. Allerede i 1850 blev denne lillebror af salicylsyre for første gang fremstillet af den franske kemiker Charles Frederick Gerhardt. Det var dog forbeholdt de tyske kemikere Felix Hoffmann og Heinrich Dreser for at hjælpe smertestillende stof til at afgøre et afgørende gennembrud.

ASS blev Aspirin ®

Selv om stoffets lindrende virkning var blevet anerkendt tidligt, var dets bivirkninger ødelæggende. Indtagelse førte til kemiske forbrændinger i munden og maveslimhinden - et problem, der blev elimineret af de unge Bayer-kemikere Hoffmann og Dreser og fremover frembragt i pulverform.

To år senere, i 1899, blev stoffet Aspirin® fra Bayer født, som i dag er blevet synonymt med smertestillende midler generelt.

ASA: En aktiv ingrediens - mange effekter

Den aktive ingrediens acetylsalicylsyre, forkortet ASA, anvendes nu i vid udstrækning. Ud over den smertestillende effekt har forskere fundet ud af, at stoffet kan bruges til at forhindre kredsløbssygdomme i hjerte og hjernes vaskulære system.

Acetylsalicylsyre reducerer forekomsten af ​​trombose i blodkarrene og dermed modvirker klumpning af blodplader. Derfor anvendes præparatet blandt andet før lang luftrejse for at forhindre rejstrombose.

Et andet anvendelsesområde for ASA er inhiberingen af ​​inflammation. Derfor kan lægemidlet anvendes i reumatisme og arthritis. Det skal dog doseres meget højere og kan derfor føre til øgede bivirkninger som blødning i mavetarmkanalen.

Endelig er effektiviteten mod katarakter baseret på den kendsgerning, at acetylsalicylsyre ødelægger de proteinmolekyler, der gør øjet overskyet.

Forebyggende brug af ASA

I 1985 blev ASA godkendt i USA til akutmedicin ved akut myokardieinfarkt. I 1988 lavede en amerikansk undersøgelse med 22.000 mennesker overskrifter: Det daglige indtag af aspirin hos raske mennesker burde reducere risikoen for hjerteanfald med 44 procent, sagde i en undersøgelse af American Heart Association. Dette var starten på aspirin som et "forebyggelsesmedicin", men dets brug skal koordineres individuelt.

Fordi den forebyggende brug af ASA er meget kontroversiel. At give sunde mennesker daglig medicin over en periode på flere år, selvom lavdosis, kan have negative konsekvenser i betragtning af bivirkningerne. Risikoen for at blive skadet af bivirkningerne må ikke ignoreres ved en sådan permanent indtagelse.

ASA har vist sig at have en forebyggende virkning mod forskellige kræftformer i fordøjelseskanalen, såsom tyktarmskræft eller esophageal cancer. Men selv i denne sammenhæng er forsigtighedsindtaget over flere år på grund af risikoen for intern blødning kontroversiel.

Dosering af acetylsalicylsyre

Den maksimale mængde pr. Dag bør ikke overstige fire gram. En enkelt dosis på ti gram er livstruende, for så bliver blodet for surt. Det fremskynder vejrtrækning, øger nyreaktivitet, hvilket kan resultere i farligt væsketab. Derefter kan det føre til ødelæggelse af væv og i sidste ende døden.

De kommercielle doser i form af tabletter indeholder 500 mg aktiv bestanddel i brusende tabletter, dosen på 400 milligram er lidt lavere. Tuggetabletter, der kun er på markedet for nylig, tages uden vand og kan derfor let tages.

Acetylsalicylsyre i kombination med koffein og vitamin C.

Derudover tilbydes ASA-præparater i kombination med andre midler, såsom koffein, da det har været kendt, at koffein forbedrer ASAs virkninger.

Også som et kombineret præparat med C-vitamin har den aktive bestanddel en positiv effekt på kroppens immunsystem.

Risici og bivirkninger af ASA

Acetylsalicylsyre har også sine ulemper. Følsomme mennesker reagerer med irritation, halsbrand og sjældent blødning fra maven og tarmslimhinden. Ved at tage højere doser af ASA øges risikoen for større blødning betydeligt.

I sjældne tilfælde kan jernmangelanæmi endda forekomme, fordi jernbunden i det røde blodpigment forsvinder på grund af blødning i maven. Dette aspekt er særligt vigtigt, fordi acetylsalicylsyre som aktiv ingrediens ikke er receptpligtig, så Aspirin® og de tilsvarende præparater fra andre producenter er let tilgængelige til salg. Kontrol over en mulig forkert dosering er derfor vanskelig.

Folk, der tager ASA regelmæssigt uden instruktion fra deres læge, bør holde en dagbog for indtagelse og diskutere dette med deres læge eller apotek. Langvarig brug af ASA kan også forårsage følgende bivirkninger:

  • svimmelhed
  • kvalme
  • begrænset hørelse
  • sløret syn
  • ringen for ørerne

Disse bivirkninger forsvinder imidlertid, når dosis reduceres eller lægemidlet afbrydes fuldstændigt.

Også allergiske reaktioner i form af udslæt eller respiratoriske krampe er blevet observeret. Den såkaldte "aspirin astma" udløser især forspændte patienter, der reagerer på lægemidlet med astma-lignende luftvejskrampe.

ASS: Ikke egnet til børn

Børn og unge med feber og smerter bør ikke tage acetylsalicylsyre. Især i forbindelse med virusinfektioner kan det føre til det livstruende Reye-syndrom, hvor hjernen og leveren kan blive alvorligt beskadiget. Selve sygdommen kan ikke behandles. Behandlingen er begrænset til behandling af symptomer: Leverfunktionen understøttes, og den forsøger at reducere det øgede intrakranielle tryk ved medicinering.

De nøjagtige udløsere for denne alvorlige, ikke-smitsomme sygdom er endnu ikke kendt. Forskere antager blandt andet en genetisk disposition. For børn og unge er der dog en række godt tolererede midler såsom acetaminophen, som kan bruges i smerte og for at reducere feber.

Nye måder for acetylsalicylsyre

Hvor forskellig den aktive ingrediens kan anvendes har allerede vist sig i de seneste år. Europa-Kommissionen har nu meddelt Bayer HealthCare AG "Orphan Drug Status" for acetylsalicylsyre til behandling af polycythemia vera. I denne meget sjældne sygdom forøges blodcellerne ukontrollabelt. Patienterne lider derfor især fra kredsløbssygdomme og vaskulære okklusioner, for tidlige hjerteanfald eller slagtilfælde.

Evnen af ​​acetylsalicylsyre til at hæmme klumpning af blodplader reducerer risikoen for hjerteanfald eller slagtilfælde betydeligt. I sin beslutning bekræfter Kommissionen, at den yderligere behandling med Aspirin ® aktiv ingrediens acetylsalicylsyre (ASA) signifikant reducerer risikoen for patienter, der lider af et hjerteanfald eller slagtilfælde.

Orphan drug status kan ydes for sygdomme, der er så sjældne, at omfattende kliniske forsøg, som foreskrevet i medicin, ofte ikke er mulige. For at give større lægehjælp til disse - som i polycythemia vera - ofte livstruende sygdomme (orphan = "orphan"), sikrer status for forældreløse stoffer vidtgående støtte og lovgivningsmæssig godkendelse for producenter af egnede lægemidler.

Del med venner

Forlad din kommentar