Förlora vikt med Dukan diet

Dukan Diet (Dukan Diet) baseras på konsumtionen av magert mjölkprodukter, grönsaker och proteinrika, men låg fetthalt fisk och kött. Dukan dietens verkningssätt är jämförbart med andra proteinbaserade dieter. Genom att eliminera kolhydrater saknar kroppen den nödvändiga energin, så den måste attackera fettreserver och omvandla dem till energi. På så sätt leder Dukan diet planen också till en viktminskning.

Dukan diet plan

För att undvika svält och andra viktiga ämnen under en Dukan-diet, läggs proteinhaltiga livsmedel i kroppen. Även om dessa livsmedel har en fyllningseffekt och närma musklerna, kan de inte omvandlas till energi av kroppen. En ökning i vikt kvarstår således.

De grönsaker som ingår i näringsplanen för Dukan-kosten är rika på fiber, vatten, vitaminer och mineraler. Detta kan bidra till att motverka trötthet och listlöshet under en Dukan diet.

Pierre Dukan som utvecklare

Den dukan diet som utvecklats av Pierre Dukan litar mindre på kolhydratutsläckning än andra former av låg carb diet. Efter en första fas av viktminskning, där enligt Dukan diet plan endast mager proteiner, fettfria mejeriprodukter och grönsaker bör ätas, är konsumtionen av kolhydrater i måttlighet tillhandahålls. Hög fetthalt bör också undvikas, eftersom dessa leder till en förhöjd blodkolesterolnivå och fettet kan också täppa till artärerna.

Dukandieten efter Pierre Dukan består av fyra faser.

  • 1: a fasen: viktminskning (attackfas, attack)
  • Andra fasen: förstärkningsfas (cruising)
  • Tredje fasen: konsolideringsfas (konsolidering)
  • 4: fas: stabiliseringsfas (stabilisering)

1: a fasen: viktminskning (attackfas, attack)

Varaktighet: 7 dagar. I den första fasen av Dukan-kosten bör en drastisk minskning av energiintaget ske inom en kort tidsperiod, så att kroppens eget fett bryts ner relativt snabbt och en viktminskning på 2-3 kg uppstår på kort tid. Om du vill förlora lite vikt kan du förkorta första fasen i enlighet med detta.

Rekommenderade livsmedel i denna fas av kosten är mager proteiner som fisk, kalvkött, icke-skinnat fjäderfä, ägg, lättmjölk eller mejeriprodukter med noll procent fett. Dessutom bör man se till att tillräcklig hydrering (minst två liter om dagen) säkerställs. Vatten eller olika typer av osötat te passar bäst. Dessutom bör du ha 1, 5 matskedar havregryn dagligen på din diet. Regelbunden motion bör inte missa på någon kost, så gå omkring 20 minuter om dagen.

Andra fasen: förstärkningsfas (cruising)

Varaktighet: 100 dagar eller tills önskad vikt uppnås. Efter det att en viktminskning har uppstått är det viktigt att först stabilisera den uppnådda vikten och ytterligare minska Dukan-kosten i nästa steg. Den proteinrika kosten fortsätter emellertid att bibehållas. Gradvis ges en gradvis ökning av kolhydratintaget så att hormon- och insulinbudgeten inte blir blandad.

I förstärkningsfasen tillsätts grönsaker till de proteinhaltiga livsmedel från första fasen. Detta kan ätas i kombination med proteinerna, men bara varannan dag. På andra dagar - som i första fasen - borde endast proteiner finnas på menyn. Rekommenderas i förstärkningsfasen är någon form av grönsaker, förutom potatis, majs, ris, bönor, linser och avokado. Grönsakerna ska ätas råa eller ångas så mycket som möjligt.

Som i den första fasen av Dukan-kosten gäller följande: Drick nog. Varaktigheten av den andra fasen beror helt och hållet på huruvida den önskade vikten redan har uppnåtts. Havregrynsintaget bör nu öka till två matskedar per dag, promenad eller tät promenad i 30 minuter.

Tredje fasen: konsolideringsfas (konsolidering)

Varaktighet: ca 150 dagar. Dieten motsvarar den andra fasen, med ett protein- och proteinintag i måttlighet. En eller två gånger i veckan kan du äta vad du vill. Alkohol i mått som tillfälligt ett glas vin, pasta och bröd samt lamm och fläsk med högst två dagar i veckan är nu tillåtet igen.

Frukt och grönsaker kan kombineras i vilken mängd som helst, men om möjligt undviks söta frukter som bananer och körsbär och druvor. Det förblir så med en exklusiv protein dag i veckan. Längden på denna fas beror på den tidigare förlorade vikten: Per kilo tagen bör följa 10 dagar i konsolideringsfasen.

4: fas: stabiliseringsfas (stabilisering)

Varaktighet: Lång sikt. I den fjärde fasen av Dukan dieten förekommer ingen ytterligare viktminskning. Istället bör den uppnådda vikten bibehållas på lång sikt och stabiliseras. För att uppnå detta mål är det viktigt att fortsätta att äta hälsosamt och balanserat.

Enligt Dukan diet planen bör en dag bibehållas varje vecka, där endast proteininnehållande mat äts. Så kroppen måste till och med resort till fettreserver. Likväl bör Dukan-kosten inte vara utan kolhydrater. De ger kroppen energi och ser också till att blodkolesterolnivån sänks. Enligt experter är detta absolut nödvändigt för att förhindra hjärt-kärlsjukdomar.

Risker med en Dukan diet

Personer som har njure eller leversjukdom bör konsultera en läkare innan de tar en Dukan Diet (Dukan Diet). Eftersom det höga proteinintaget säkerställer en stor mängd metaboliska slutprodukter, innebär det mycket arbete för njurarna. Utsöndringen av dessa substanser kräver också en hög mängd vätska som avlägsnas från kroppen. Därför är det alltid viktigt att dricka mycket. Även en befintlig gikt kan förvärras under en Dukan diet.

Dela med vänner

Lämna din kommentar