5 beprövade hemhjälpmedel från Granny's box of tricks

Hem rättsmedel används ofta för små skador, förkylning, ont i halsen eller halsbränna första hjälpen. Traditionella recept från farmors kunskap är idag mer populära än någonsin. Men inte bara i Tyskland i århundraden gick tips om hälsa och recept från generation till generation.

Lök som hemmedel

Över hela världen finns det en rad traditionella recept som sägs vara hälsofrämjande. Oavsett om det är med magproblem, tandvärk, förkylning eller solbränna, med hjälp av örter och kryddor, försöker man lindra obehag.

I Tyskland är användningen av lök särskilt vanligt vid förkylning. Vad många inte vet: Urins ursprung är i Indien och därifrån tillsammans med knölen har många hälsoprecept migrerat till Europa. Lök sänder svavelhaltiga senapsoljor, som sägs ha en antibakteriell och antiinflammatorisk effekt.

Lökens essentiella olja kan användas på många sätt. Finhackad och knuten i en bomullstyg, kan lökan utveckla sin effekt på öronvärk, förkylning och hosta. Lökpåsarna kan dessutom värmas upp med ånga och därmed lindra symtomen under natten genom utflödet av eteroljan.

Lökens juice kan också hjälpa till med insektsbett. För detta ändamål skärs en lök och placeras omedelbart efter insektsbit på det drabbade området. Stingplatsen är sålunda direkt desinficerad och en fast svullnad och rodnad kan undvikas. I synnerhet i lappstickor används löken ofta som ett förstahjälpmedel i många länder.

Ginseng för mer hälsa

Ginseng är infödd till Asien och har varit känd sedan antiken som en panacea och används mot många sjukdomar i hälsan. Den nervförstärkande effekten har länge varit känd i Tyskland och används här i form av tabletter och kapslar för att stärka vitaliteten och öka hjärnans prestanda.

I Nordkorea, till exempel, är te och pulver fortfarande tillverkade av knölarna själva idag. Ginseng används också där efter förgiftning och för att främja sårläkning.

Ginger för huvudvärk

I Kina används ingefära för magproblem, huvudvärk och förkylning. Ingefära innehåller många mineraler, vitaminer och eteriska oljor. Gingerolerna i traditionell kinesisk medicin (TCM) används huvudsakligen för att bekämpa huvudvärk och migrän, eftersom gingeroler sägs byggas upp från sin naturliga struktur, såsom den analgetiska acetylsalicylsyran.

Detta skulle då förklara den analgetiska effekten av ingefära. Ingefära används också som te eller tinktur för magproblem och speciellt som ett första botemedel mot illamående.

Lily knöl i solbränna

Vid solbränna och inflammation använder kinesiska liljeknutarens kraft. Lily tuber är rik på lipider, karotener, vitaminer B och C och serveras ofta som en kraft soppa för att stärka immunförsvaret.

Eftersom liljekniven kan ta bort värme från huden är det för närvarande mycket populärt som det första botemedlet för solbränna i Kina.

Cistus som en medicinsk växt

I hela Medelhavet, används Cistus som en traditionell medicinsk växt för hälsoproblem. Rockrose är en vacker blomma med apelsin till mörkröda blommor.

  • I hennes löv har hon harts, det sägs ha en antibakteriell effekt. Av denna anledning används harts av cistus mot bakterier, svampar och virus.
  • Från grenarna och bladen av cistus kan te erhållas, vilket kan orsaka eventuell lättnad även vid menstruationskramper.
  • I Grekland används cistusen förebyggande som munvatten mot karies.
  • Som en extern tvätt kan cistusharts också vara effektivt i hudproblem och hudutslag.

När hemmet är inte lämpligt

I grund och botten, oavsett i vilket land, hemmetoder inte kan ersätta medicinsk rådgivning. Eftersom naturläkemedel kan utveckla oönskade biverkningar, bör hemhjälpmedel användas speciellt hos spädbarn och under graviditet först efter samråd med läkaren.

Dela med vänner

Lämna din kommentar